Wie zijn wij?

De Bibliotheek Wijchen is al langer veel meer dan de plek waar boeken worden geleend. Het is een werkplaats en een podium, waar kennis en verhalen worden gemaakt en gedeeld, waar vele
activiteiten en inspirerende ontmoetingen plaatsvinden en waar mensen zich verder bekwamen in (digi-)taalvaardigheden. Zo zijn het gezamenlijke DigiTaalhuis en het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) een vast onderdeel van onze dienstverlening. De bibliotheek staat midden in de samenleving en
draagt bij aan de persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling van mensen.

We willen de bibliotheek samen met de inwoners vormgeven. Voor een passende dienstverlening willen we de lokale taal-, informatie- en cultuurvraagstukken zo goed mogelijk leren kennen. Inspireren, Meedoen en Meemaken zijn onze werkwoorden.

De bibliotheek is gevestigd in ’t Mozaïek. Deze prachtige bibliotheek en onze inspirerende werkwijze,  bracht ons in 2017 de nominatie Beste Bibliotheek van Nederland.

Een trots en betrokken team van vaste medewerkers en een flink aantal vrijwilligers voert dagelijks de vele activiteiten van de bibliotheek uit. De organisatie ontwikkelt zich steeds verder. Daaraan lever ook jij je bijdrage.

Gastvrouw/gastheer Publieksteam (vrijwillige functie)

Ben jij die nieuwe collega die de kunst verstaat elke bezoeker zich welkom te laten voelen, die altijd streeft naar een tevreden klant, die graag een trotse ambassadeur van de bibliotheek wil zijn en spreken de volgende werkzaamheden je aan:

 • Klanten begeleiden bij het binnenkomen van de bibliotheek.
 • Klanten helpen bij het gebruiken van zelfservice apparatuur
 • Helpen bij het inloggen en gebruiken van Mijn Menu op de website
 • Helpen met het inloggen voor betaald internet 
 • Sorteren en opruimen ingeleverde materialen
 • Kastcontrole  

Meer informatie of aanmelden

Digihelpers gezocht!

Help je graag een ander? Kun je goed met computers, tablet en smartphone omgaan? Kortom, beschik je over digitale vaardigheden? Sluit je dan aan bij onze vrijwilligersgroep!

Digitale inloopochtend en Klik & Tik
Elke woensdag (10.00 - 11.30 uur) en zaterdag (10.15 - 11.45 uur) is er in de bibliotheek een Digitale inloopochtend en Klik & Tik. Tijdens deze momenten helpen we bezoekers op maat met bijvoorbeeld inloggen op sites, zoeken op internet, gebruik van Digi-D, downloaden van apps en allerlei andere vragen.
Voornamelijk voor de zaterdagen zijn we op zoek naar extra digihelpers! Hierbij beantwoord je niet alleen de vraag van de klant, maar je helpt hem of haar ook om het de volgende keer zelf op te lossen. Door de één-op-één aandacht van jou krijgen klanten meer zelfvertrouwen bij het gebruik van digitale apparatuur.

Digitale cafés in de wijk
Als bibliotheek willen we ons aanbod graag naar de mensen toe brengen. Dat betekent dat we bezig zijn om een aanbod te ontwikkelen dat we in de wijk kunnen aanbieden onder de noemer: Digitaal café.

Beschik jij over digitale vaardigheden, woon jij in de gemeente Wijchen en zet jij je graag in voor de mensen in jouw wijk of dorp? Dan komen we graag met je in contact.

Meer informatie of aanmelden

Vrijwilliger docent Digisterker

Overheden verwijzen burgers steeds vaker naar hun digitale loketten. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag of om het zoeken van werk. Tegelijkertijd zijn er groepen in de

samenleving die moeite hebben met het gebruik van de elektronische overheid. Je kunt deze groep van digitaal minder vaardigen ondersteunen met de Digisterker cursus ‘Werken met de digitale overheid’.

Wat vragen wij?
Je kunt goed de weg vinden op het internet en bij de e-overheidsdienstverlening. Je hebt goede communicatieve en presentatievaardigheden.

Meer informatie of aanmelden

Vrijwilliger worden bij de VoorleesExpress

De VoorleesExpress richt zich op het stimuleren van taal voor kinderen van 2 tot 10 jaar. Hiervoor komt er elke week bij het gezin thuis een vrijwilliger voorlezen. Ouders zien de positieve werking van het voorlezen aan hun kinderen waarbij het leesplezier heel belangrijk is en worden hierin nadrukkelijk betrokken. De voorleesvrijwilliger vertelt waarom voorlezen belangrijk is maar ook hoe men geschikte boeken uitzoekt.

De VoorleesExpress start het hele jaar en duurt 20 weken. Heb je interesse in deze leuke vrijwilligersfunctie, meld je dan aan via onderstaande knop.

Meer informatie of aanmelden

Gastvrouw/gastheer in de receptie (vrijwillige functie)

Op dit moment is er geen vacature voor deze functie.

Vacature gastvrouw/gastheer in de receptie (vrijwillige functie):

Ben jij die nieuwe collega die de kunst verstaat elke bezoeker zich welkom te laten voelen, die altijd streeft naar een tevreden klant, die graag een trotse ambassadeur van de bibliotheek wil zijn en spreken de volgende werkzaamheden je aan:

 • Telefoon beantwoorden en doorverbinden
 • Transport en reserveringen verwerken
 • Ledenadministratie, zoals inschrijven, uitschrijven en wijzigingen in gegevens verwerken
 • Incidenteel administratief werk
 • Klanten te woord staan