Digitale Vaardigheden

Digisterker door doen

Wil je leren hoe je jouw DigiD aanvraagt of hoe je iets op een website van de overheid kunt vinden? Hoe je iets bij de gemeente aanvraagt of met een mijn-omgeving kunt werken? Dat kan nu thuis!

Eerder hebben wij als Bibliotheek Wijchen hiervoor de cursus Digisterker georganiseerd. Nu kun je deze cursus ook zelf vanuit thuis volgen.

Je vindt de cursus op service.digisterker.nl/doen . De cursus leert je stap-voor-stap hoe je jouw zaken met de overheid via internet kunt regelen. Lukt het niet? Dan kun je natuurlijk ook een afspraak maken met de telefonische DIO. 

Internetcafé voor ouderen

Op dit moment is er nog geen Internetcafé voor ouderen i.v.m. corona. Normaal is er elke vrijdagochtend van 10.00 - 12.00 uur een Internetcafé voor ouderen, waar je tijdens een ontspannen bijeenkomst met koffie terecht kunt met je vragen over internet. Vrijwilligers van Meervoormekaar geven uitleg en ondersteuning.

Telefonische Digitale Inloopochtend

Hoe werkt het? Heb je een vraag over hoe iets te doen met je mobiele telefoon of je laptop of computer? Dan kun je bellen met 024-6417144, of mailen naar: info@bibliotheek-wijchen.nl om een afspraak te maken.

Je geeft dan je naam, telefoonnummer, e-mailadres en jouw vraag aan ons door. Wij bellen terug op dinsdag tussen 10.30-12.00 uur of op donderdag tussen 10.00-11.30 uur.

Nieuw: voor dringende vragen over de digitale overheid kun je nu een afspraak maken met een medewerker in de bibliotheek. Een spatscherm zorgt voor een veilige omgeving.  

De medewerkers van de Telefonische Digitale Inloopochtend zijn op dinsdag en donderdag niet aanwezig in de bibliotheek!

Cursus Digisterker - Leer omgaan met de digitale overheid

Deze cursus wordt nog niet aangeboden i.v.m. de coronamaatregelen. Daarvoor in de plaats, kun je nu de cursus Digisterker door doen volgen.

De overheid verwijst ons steeds vaker naar hun websites. Een afspraak maken bij de gemeente of je verhuizing doorgeven? Huurtoeslag of studiefinanciering aanvragen? Op zoek gaan naar werk of laten zien dat je hebt gesolliciteerd? Alles gaat via de computer.

Veel mensen vinden dit moeilijk: “Doe ik het wel goed? Wat als ik op de verkeerde link klik?” Anderen vragen regelmatig familie en kennissen om hulp maar willen graag zelf alles kunnen regelen. 
Wil je ook met meer zelfvertrouwen zaken doen op websites van de overheid? Geef je dan nu op voor de cursus Digisterker. Deze cursus is speciaal voor jou ontwikkeld en wordt inmiddels in bijna elke bibliotheek aangeboden.

In twee bijeenkomsten maak je kennis met de digitale overheid en hoe je ermee kunt werken.

Je leert onder meer:
· Hoe je een DigiD gebruikt
· Waarom je jouw DigiD met niemand moet delen
· Hoe je een valse email herkent
· Hoe je iets aanvraagt op een overheidswebsite (bv. een toeslag)
· Hoe je een mijn-omgeving gebruikt (bv. mijn overheid)

Veilig internetten

Vind hier allerlei tips hoe je veilig kunt internetten.