GGZ-café

7 september 2020, van 20:00 tot 21:30 | de Bibliotheek Wijchen

Kosten: n.v.t.

Ongeveer 3 miljoen mensen in Nederland heeft last van psychische klachten. De kans is dus heel groot dat je iemand in je omgeving kent; je collega, partner, vriend, familie, of beroepsmatig, je komt het overal in de maatschappij tegen.

Tijdens de gratis avonden van het Café’ GGZ wordt door Miranda van Amersvoort op een laagdrempelige manier het hoe en wat van een psychiatrisch probleem uitgelegd.

De avonden zijn van 20.00 – 21.30 uur en worden gegeven op de Vloer van de bibliotheek. Aanmelden is verplicht, omdat er maximaal 20 personen op de vloer zijn toegestaan (volgens de richtlijnen van het RIVM).

Miranda van Amersvoort heeft 25 jaar ervaring in de GGZ en werkt nog steeds met veel passie 2 dagen in de week met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Daarnaast geeft ze training – voorlichting – en coaching aan hulpverleners en is ze inmiddels een trouwe gast in de bibliotheek waar ze regelmatig lezingen en themagroepen geeft www.werkbewust.nl

Programma GGZ-café

Maandag 7 september: Angststoornissen met Linde Notmeijer als gast

Een angststoornis veroorzaakt heftige klachten in het dagelijkse leven zonder dat er direct echt gevaar is, maar is nu ook erg actueel met het COVID-19 virus. Er zijn veel soorten angststoornissen en het komt bij veel mensen voor. Wat zijn de verschijnselen en welke behandelingen zijn er allemaal mogelijk en hoe ermee om te gaan? Als speciale gast vertelt Linde over haar eigen angststoornis en de impact in haar dagelijkse leven.

Donderrdag 15 oktober: Autisme Spectrum Stoornis met Diana Guldenaar

We kennen allemaal wel een kind of volwassene met autisme, in de klas op het werk of in je familie of vriendenkring. Maar wat is dat dan, autisme? Diana heeft een zoon met autisme en is daarnaast ook gecertificeerd autismecoach. Vanavond is zij mijn speciale gast. Zij vertelt de impact op het dagelijkse leven en wat er in het hoofd gebeurd bij iemand met autisme met behulp van Brain Blocks.

Dinsdag 10 november: Bipolaire stoornis met Carol als gast

Van overdreven vrolijk, hyperactief, en niet te stoppen tot aan somberheid, een depressie en nergens geen interesse meer in hebben. Als je stemming erg wisselt tussen die uitersten wordt dit ook wel manisch depressief of een bipolaire stoornis genoemd. Als speciale gast vertelt Carol over haar kind met een bipolaire stoornis haar indrukwekkende verhaal, de impact op het gezin, het wel en wee van het dagelijkse leven en hoe daar als ouder mee om te gaan.

Woensdag 9 december: Niet aangeboren hersenletsel met Juanita Bakker als gast

Een niet aangeboren hersenletsel heeft veel impact op het dagelijkse leven en is niet altijd van buitenaf zichtbaar is. Wat is een niet aangeboren hersenletsel, wat zijn de oorzaken en verschijnselen en hoe ermee om te gaan? Juanita Bakker neemt ons mee in de nieuwste inzichten. Juanita werkt als sociaal psychiatrisch verpleegkundige ( i.o.) een Thalamus, een polikliniek neuropsychiatrie en heeft jarenlang gewerkt in een kliniek wat beiden onderdeel is van een behandelcentrum voor de behandeling van psychische stoornissen bij mensen met een NAH.

Maandag 11 januari 2021: de borderline persoonlijkheidsstoornissen: Ineens wisselen van stemming, zeer heftige emoties, impulsief, vastlopen in relaties, vriendschappen, werk, enz.

Een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft veel impact op de client en de omgeving, zowel bij professionals als naastbetrokkenen. Maar wat is het precies ? Wat zijn de oorzaken, verschijnselen en wat wel en niet te doen? Als speciale gast zal Kim Kraaijenzang als ervaringsdeskundige op persoonlijke wijze aansluiten en ingaan op diverse items op dat moment.