De Bibliotheek bestaat dit jaar 75 jaar en daarom heeft elke maand een thema gekregen. Ons thema voor de maand mei is de Islam. In de bibliotheek was nu onder andere een tentoonstelling gepland met informatie over de vijf zuilen van de Islam; je kon in gesprek gaan met moslims en er zouden tijdens het Suikerfeest hapjes uitgedeeld worden. In plaats daarvan plaatsen we in de maand mei via facebook en op de site regelmatig posts met bijvoorbeeld leestips over dit thema en informatie. Ook de recepten voor traditionele hapjes gaan we plaatsen. 

Sjahada

De geloofsbelijdenis (Sjahada of 
Shahada) is de belangrijkste zuil van de Islam. 

 

Sawm

Vasten wordt in de Islam Sawm of Siyaam genoemd.  
Een speciale plek neemt hierin de vastenmaand Ramadan in, de negende maand van de islamitische maankalender.

Kleurplaten Islam

Salat

Salat, het gebed, is de tweede zuil van de islam. Het wordt vijf keer per dag verricht: voor zonsopgang, rond het middaguur, in de namiddag, de avond en 's nachts. 

Hadj

De Hadj, de vijfde zuil van de islam, is de bedevaart naar Mekka. Iedere volwassen moslim met een gezond en krachtig lichaam is verplicht om eenmaal in zijn of haar leven in de twaalfde maand van de islamitische kalender op bedevaart te gaan. 

 

Zakat

De Zakaat of Zakat is de armenbelasting die moslims afdragen om de sociale klassen dichter bij elkaar te brengen. Deze derde zuil zorgt ervoor dat er meer economisch evenwicht en sociale veiligheid ontstaat.  

 

Tips voor ramadan tijdens de coronacrisis

Door corona kun je de ramadan ook niet vieren zoals in andere jaren. De avondgebeden, samen eten na het vasten (iftar) en het Suikerfeest zullen anders zijn. Gelukkig kan je deze bijzondere maand wel aangepast vieren.

Bouwplaat Moskee